Pentru multi o destinatie greu de atins din cauza duratei mari de zbor, aproximativ 15 ore din Doha, Australia s-a lasat descoperita si de mine in luna octombrie a anului 2017.
Primavara la ei, toamna la noi, diferentele de temperatura nu au fost foarte mari si vremea a fost perfecta pentru aventura. Am ajuns destul de tarziu in Sydney, obositi dupa un zbor lung. Prima zi a fost de acomodare si am ales un tur de oras pentru a ne familiariza cu tot ceea ce inseamna acest oras. Ghidul nostru, o britanica stabilita in Sydney de 10 ani, ne-a purtat prin toate punctele de atractie si ne-a oferit informatii utile despre viata cotidiana si modul lor de a gandi.
Punctele de atractie pricipale ale turului au fost Bondi Beach si Opera din Sydney. Nu poti sa ajungi in Sydney si sa nu te plimbi pe nisipul auriu de la Bondi Beach. Una dintre cele mai celebre plaje din lume, cunoscuta si datorita numeroarelor emisiuni despre salvamarii mereu prezenti la datorie, Bondi Beach este paradisul iubitorilor de surf si a celor lipsiti de inhibitii. Am petrecut cateva minute la plaja, pe nisip, am intrat cu picioarele in apa Oceanului Pacific, am admirat maiestria surferilor si am hranit pescarusii.
Urmatoarea oprire a fost la Opera din Sydney, pe care am ales sa o vizitam si in interior. Turul dureaza aproximativ o ora, este unul interactiv si poti sa aprofundezi istoria acestei cladiri-simbol al Australiei.
Seara am incheiat-o cu o croaziera in portul din Sydney. Muzica live, mancarea delicioasa si privelistea superba ne-au relaxat si binedispus. Sa admiri opera si portul din Sydney pe timp de noapte este o experienta unica si merita incercata.
A doua zi, am pornit catre Blue Mountains si prima oprire a fost Parcul Featherdale, unde am intalnit pentru prima oara viata salbatica din Australia. Ne-am jucat cu cangurii pitici, ne-am infricosat de aligatori si reptile, ne-am amuzat de zgomotosii pinguini si ne-am emotionat ca niste copii la vederea ursuletilor koala somnorosi. Patrimoniu Mondial, aceasta regiune este de o diversitate floristica si faunistica extraordinara si privelistea oferita iti taie respiratia.
Ne-am despartit de Sydney cu o plimbare in piata ce are loc in fiecare sfarsit de saptamana in zona veche a orasului - The Rocks. Am baut limonada si am facut plaja pe o banca din fata oceanului, avand in stanga Opera si in dreapta podul din Sydney.
Marea Bariera de Corali este una dintre principalele atractii internationale, nu puteam sa o ratam, asa ca urmatoarea oprire a fost in nordul Australiei, in zona Cairns. Pentru ca aveam si o zi libera, am ales sa stam in statiunea Palm Cove, un paradis tropical cu plaje intinse si vegetatie luxurianta.
Parcul Cultural Tjapukai este unul dintre cele mai cunoscute parcuri aborigene din Australia. Parcul este condus de catre reprezentanti ai populatiei aborigene si incursiunea in cultura acestora este interactiva, educativa si distractiva. Am invatat sa aruncam cu bumerangul, sa manuim sulita si am avut parte si de o mica lectie de supravietuire in padurea tropicala.
De la baza parcului, am luat telegondola catre orasul Kuranda si trenul panoramic catre Cairns. Atat experinta cu telegondola, cat si cea din tren este una spectaculoasa. Privelistea este superba si sunt opriri pe traseu, timp in care te poti plimba prin padure si admira peisajul.
Marea Bariera de Corali se anunta a fi o experienta minunata, insa asteptarile au fost intrecute. Dupa aproximativ doua ore cu catamaranul, am ajuns pe platforma din reciful exterior. Poti sa faci snorkeling, diving, plimbari cu semisubmersibilul, tur panoramic cu elicopterul - orice ai alege, bucuria pe care o traiesti cand ai primul impact cu coralii si viata marina este nemasurata. Marea Bariera de Corali este unica si nu trebuie ratata, plus ca pot sa spun ca l-am gasit pe Nemo.
Ultima zi in Palm Cove am petrecut-o la plaja. Plaja este publica, este lata si apa a fost destul de calda pentru o baie in ocean si relaxare.
Melbourne a fost punctul final al excursiei noastre si preferatul meu din intreg circuitul. Ca un fan impatimit al tenisului, am numarat secundele pana la intalnirea cu Arena Rod Laver, templul primului mare circuit al anului. Am descoperit orasul alaturi de ghidul nostru, un italian stabilit de cinci ani in Melbourne, si m-a cucerit treptat, dar iremediabil. Melbourne este Australia urbana, un oras cu cladiri inalte si strazi perpendiculare, cu concerte in aer liber si artisti in cautare de glorie.
La 90 de minute de Melbourne este Insula Phillip si poti sa o vizitezi intr-o excursie de o zi. Principala atractie pe insula este parada micilor pinguini. La apusul soarelui, mii de pinguini se retrag din ocean catre casutele special amenajate pentru ei de catre biologi. Sunt multi, mici si galagiosi, iar natura iti aminteste ca spectacolul oferit de ea depaseste orice asteptari. Pe insula am vazut pentru prima data canguri si koala in libertate.
Intre Torquay si Allansford se intinde Great Ocean Road. Drumul, construit in memoria soldatilor cazuti in Primul Razboi Mondial, este cel mai mare memorial de razboi si, din punctul meu de vedere, cel mai frumos. Traseul cuprinde o parte a zonei de coasta australiene si cunoscutii 12 Apostoli (forme de relief formate prin eroziune care se ridica marete din apa oceanului).
Australia este lumea de la capatul lumii, este experienta pe care o astepti si care nu te dezamageste.